Tuesday, November 9, 2010

Latihan Industri Vs Cuti Sem


Assalamualaikum sumee^^..
Kabare (sihat ke)??..hehe

hr nie nak share sket time g LI (Latihan industri)..walaupun dah lewat sangat kowt rasenye..hehe..memory tu memang takboleh lupe la..100 thousand memory la katekan...sangat2 bermakne..rugi pulak rasenya kalau tak letak kat blog..hehe..yela kot2 anak+cucu+cicit nak tahu kan..boleh diorang baca blog nie..hehe..(insya'Allah kalau berkesempatan menyambung generasikan)~hehehe~

tok pengetahuan LI nie kene dibuat time cuti sem hari tu..di ulang "CUTI" so hagak2 mood kitorg time tu??..fuhhhh

tak yah ckp la..mesti korang dah tawkn..

ditambah bile kengkawan cos laen dok reyreax kat umah...sambil goyang kaki...(i nampak ok!!) kuss...semangattt..sabo2 ye..mengucap banyak2
^^
k

.

..

...

Kejadian: Latihan Industri vs cuti sem

Tarikh bersejarah: 10 Mei 2010-3 Julai 2010

Kawasan kejadian: Sekitar Pejabat Pelajaran Daerah, Kuala Langat

Lebih spesific(Unit): Pembangunan dan Bekalan

Partner LI: Cik Shamriza Shamsuri (Ija)


Jap2..perluke letak perkataan Vs tu?? Hehe..Okey sebenarnye tu niat sebelum pergi LI..so kene letak Vs

k cerite mase 1st day: mula2 tu ade rase macam nak lari dari situ

..angkat beg+angkat kaki=cabuuttsss (tu situasi kalau tahap pemikiran saya=1cm la).. tapi takkan pelajar Uni. wat camgitu kan wat malu je kowt..so..tak jadi la kan..

mule2 sekali kene lapor diri..so kami pun bwk la sekeping kertas nie

"surat lapor diri"^^

dan...p jumpe dengan En. Aroff a.k.a Pegawai Latihan, Perhubungan & Pendaftaran (cey full tu..nak promot sket..En. Aroff baik taw siap belanje kami roti canai lg) ^^..Terima kasih daun keladi ye En. Aroff..

ok lepas tu kami jumpe dengan Tuan PPD, Tn. HjAbdul Talib B. Hamid (pun baik juge+ pandai mengarang sajak dan sangatlah bermakna sajak yang beliau karang)^^..

k saya ingat lagi pesan beliau mase first time menghadap>>

"Kalau masa kita buat kerja, ada sesuatu yang kita tak faham atau tak dapat selesaikan pastikan kita tak tanya terus pada orang, cuba buat dahulu dan kalau betul2 tak dapat baru tanya orang" atau ringkasnya "try hard first"..^^..hehe..

dan itulah prinsip yg saye guna sepanjang dok kat offiss n smpai sekarang pun^^

k selesai menghadap bos besar..saye dbawe ke unit pembangunan..utk menghadap bos kecikk..hehe a.k.a En. Hamid..

waaaa...sonoknyee teringat kenangan kat pembangunan..hehe..

*Ini adalah carta organisasi d Unit Pembangunan, cik zali kata ni gamba diorang masa muda2 (ensem+comel=seomel)*


nie nak cerita part sudeyh dulu..(sila sediakan tisu sekotak terlebih dahulu, terima kasih).

saya telah diceraikan dengan cik ja..CERAI???..hehe

Ija diletak kat unit kewangan n dia dok dengan akak2 yg kiut miut..hehe (K.Maz, K.sue, K.ayu, K.Puteri, K.dila, n En. Edrin+ Aji)

dan saya pulak kat unit pembangunan, bersama2 dengan boss saya En. Hamid+En. Kani+En. Zali+

+K. Zu..(chomell yg sudang peknen)

ok diulang sudang peknen>>K.zu!!!..hanya sorg wanita d situ dan beliau sedang mengandung 8 bulan n beberape hari..dan akan bersalin tidak lame lg...hehe..so dengan erti kate laen>>

"akak nak cuti dah su, nanti su ganti tempat akak, jangan takut taw, akak

bagitahu sume yang su kene buat" ~kata k.zu..

Kate2 beliau d hari pertama..

Baru hari pertama kowt..

(mod:ketakutan)

*Table yang dipinjamkan kepada saya selama 2 bulan*(rindu la pulak kat table tu..sori table, selalu sangat awak kene conteng)^^

so belajarlah saye d situ selame 8minggu..

1minggu...

2minnngguuu...

3...4...

n week 5(k.zu cuti bersalin)..SOB3

bermulalah mod ketakutan saya utk menguruskan pejabat yang kalau diikutkan baru je belajar merangkak dengan hal2 office nie...adehhhh....n lagi satu tak dapat borak gan k.zu lagi.. sob3..

..apepun tok pengetahuan semua..k.zu da selamat bersalin dan dapat baby boy taw..somelll sangat.."Tahniah kak"^^

k sambung semula...week6...7....n 8 (wa tb2 rase cpt sangat) xseda pun...hehe..

Banyakkkkkkk betull ilmu yang dapat saya belaja kat situuu

memang best la dpt jd komuniti PPDKL ^^

Insay'Allah..mane taw 1 hari nanti jadi pegawai kat situ ke (hehe pasan2)^^

K la tak mo cerita panjang2..cukup kot rasenye..


K..sebelun habis LI bos saya, En.Hamid pesan kat saya "Kita kena selalu ingat...sape pun kita..tinggi mana pun kita, kita kena sedar bahawasenye kita nie semua sama..kalau kita berpangkat dan berjumpa dengan orang biasa, hormati dia..Kalau kita biasa dan orang tu berpangkat hormati dia, kalau kita muda dan orang tu tua hormati juga dia dan biar siapa pun dia pada kita sentiasalah kita hormat mereka"..hehe..

Terima kasih ye En. Hamid..memang banyak la En. Hamid ajar saya...n tq juga tok markah tu...hehe..Tinggi taw En. Hamid bagi markah penilaian tok saya...^^Alhamdulillah

A lot of memorila kat sane...terlampau besst..hehe

Upss sebelum tu..terlupa pulak nak share perkara2 yang saya belaja kat sane...

hehe..Banyak taw yang saya belaja...Antaranyee keje2 pentadbiran...contohnya>>cara nak catat surat masuk, surat keluar, susunan fail..kene hafal oo sumee


*nie antara sebahagian dari fail tu*

buat minit, buat surat iringan, surat jemputan, surat++++++...macam2 jenis surat la


lagi satui belaja urus meeting, contact2 (a.k.a Hello2 org), fotostat surat2 n kertas-kertas untuk meeting) dapat tendang2+ketuk2 mesin fotostat(hehe)..tu pun kalau mesin tu hang dengan tibe2+fax surat+post+jd postman..banyakkkk lahhh(tu baru keje office)

Kalau bab pengalaman lagi banyak..Pengalaman belajar cakap sopan2 dengan orang ramai..(sebelum nie tak sopan ke??..hee..no coment)...

lagi!!!..ha' Yg untungnyee dapat dengar pengalaman orang...contohnya pengetua2..dengar pengalaman cikgu2 ...pembekal2..waaaa....banyak sangat..

lagi 1 suke sangat suasana kat PPDKL...setiap hari jumaat ada meeting mingguan..ada bacaan yasin n meeting tok sume staff..pastu setiap bulan ada meeting bulanan..yang lagi best dapat dengar tazkirah...^^

*Nie gamba meeting bulanan*slide yg belakang tu kami yang buat taw^^

n ade orang kata "asal slide kali ni romantik sangat?"

hehe..no.coment okep..^^


k cukup dah rasenya..

sebelum saya gan cik ja menghabiskan tugasan kami di sana adalah jamuan sikit untuk kami..

Tn. PPD kate..

"kita kene memberi penghargaan walaupun sekecill mane pada seseorang..sbb dia akan ingat penghargaan itu selamelamenyee..dan sentiasa menhargainye"

uwauwa..."memang best moment betul la"

malunyee time tu sebab first time bagi ucapan depan org ramai sambil mate basah n hidung berair (malueeenyeee...tobat2)

*Nie gamba dalam jamuan tu..berbaju biru boss saya En. Hamid..di tengah-tengah Boss besar Tn. Hj Abdul Talib..dan yang memakai kaca mata tu bos Ija En. Edrin*

*antara Hadiah2 yang saya dapat..hehe..terima kasih semua..banyak+besa+beratttt...bayangkan camna nak angkut semua ni guna moto*..hehe..last2 tompang pada cik Ija suh bawakkan^^ tq ija

Hehe..banyak sangat kenangan kat sana seriuss memang tak dapat lupa.. Dah la semuanya baik-baik belaka..tq2

Terima kasih la pada semua yang banyak ajar kami..support kami..nasihat kami..belanje kami...hehe..dan...dan..untok sumanya..jangan lupakan kami yee..jasamu dikenang...

"PPD KUALA LANGAT"

Best banget..smoge sentiasa cemerlang..gemilang dan terbilang!!!!

1 comment:

  1. Salam,nak tanye. mcm mana awak appl untuk LI dekat sini ye? ^_^ tq.

    ReplyDelete